nedeľa 13. septembra 2020

Brzdy linuxových administrátorov (1)

 Už je to nejaký čas, čo sa stretávam so zaujímavým fenoménom. Alebo mojich pár postrehov z toho, čo mnohokrát brzdí linuxových administrátorov.


1. Keď ja neviem programovať....


Linux je operačný systém a pokiaľ sa nechystáte živiť ako vývojar linuxového kernelu, nie je dôvod sa obávať. Keď sa bojíte skriptovania, nie je problém. Začnite od začiatku. Potrebujete nainštalovať puppet, ansible, dropbox a ktovie, čo všetko? Dajte si to do skriptu:


Takto to bude vyzerať: 


#!/bin/bash


yum install puppet -y 


yum install ansible -y 


yum install franzjozef -y 


date 





Ako vidíte, je to v podstate to isté, len tu to za vás pustí skript. Čo sa týka skriptov, ani nechoďte zo začiatku do podmienok, selectov, cyklov a ďalších programovacích techník. Načo aj? Na Linuxe platí ako všade vo svete, pomaly a postupne sa učíme spravovať. 


2. Keď ja neviem pracovať s vi(m)


Linuxy ponúkajú celkom dosť editorov. Nechcete robiť s vi? Choďte pracovať s nano, mcedit, joe alebo ja neviem aká chmára. Problém môže nastať, keď ste na servery a nie ste root. Vtedy musíte používať, čo tam je. (Pokiaľ teda servery nebežia na operačnom systéme Solus.)


Mimochodom vi sa tiež učte od začiatku. Pokiaľ nepochopíte, že editor má dva základné módy, (Command- kde píšem príkazy, tj. wq, výkričník, set nu, d, dd, gg a čo ja viem čo. Insert - tam, kde píšem text.), ďalej ani nechoďte. 


3. Mimochodom, to učenie Linuxu si takisto mnoho ľudí predstavuje inak


Neexistuje snád na svete žiadna vec, ktorá sa nedá učiť vlastným výskumom, alebo vlastným vývojom. Platí to všade. Počuli ste, že Traja mušketieri sú skvelou knihou. Ako sa o tom presvedčíte? No, asi si nestiahnete z referaty.sk,o čom to je. Chcete vidieť, ako vyzerajú pichliače dikobraza? Choďte do zoo a skúmajte. (Nie jazykom.) 


Podobne je to aj v IT. Chcem sa niečo naučiť, musím si to vyskúšať. Neexistuje nikto na svete, kto si sadol k serveru a hneď vedel, čo treba robiť. 


Máte virtual box, rozbehajte si tam systém a učte sa, čo sa dá/nedá robiť. Keď dáte rm -rf/* , zmažete si systém. Ale bude to vaša skúsenosť! Tu platí miliónkrát, že si to treba veci ošahať. 




Učenie Linuxu je náročný proces. Pre lásku Božiu na nebesiach, majte aspoň trochu systémové myslenie. Viete, čo sa človek naučí v škole? Mnoho vecí! Ale to najdôležitejšie je to, že počas školského vývoja človek získa schopnosť, učiť sa. 


Skutočne neexistuje človek, ktorý si pamätal všetky príkazy a parametre. Základ linuxu je v niekoľkých veciach: 


- pochopiť File systém, tj., čo je kde uložené 


- naučiť sa filozofiu základnej správy systému; tj., vediť niečo o právach, logoch, užívateľoch, inštalovaní softwaru, atď


- poznať základné nástroje pre prácu v Linuxe. Prečo pri červených klobúkoch nefunguje yast alebo apt? Naučte sa edidtovať súbory, kopírovať ich, nejakú základnú orientáciu, načo slúžia adresáre, atď, atď


4. Ľudia sú hlúpi alebo leniví googliť 


Opäť platí to, čo som písal vyššie. Skutočne neexistuje človek, ktorý otvoril 900 stranový manuál k Debianu a všetko sa naučil naspamäť. (Hlavne, keď spravoval Fedoru). 


Mnoho ľudí nevie, čo má hľadať. Nerozumie tomu a namiesto toho, aby hľadali po internete, čaká na skúsenejšieho kolegu. To je inak najväčšia cesta do pekla. Pretože toto je len odkladanie vlastnej zodpovednosti. Áno, cesta je ťažká, tŕnistá. Ale, veď keď sa porežete na ruke, tiež sa ošetíte akoby ste písali na facebook, čo mám robiť? (Zdochni.) 


Tým, že človek hľadá, naučí sa hľadať. Takisto sa naučí, kde hľadať. (Ono aj vyhľadávať dokumenty je veda svojim spôsobom.) Čím viac sa naučíte hľadať, tým si rozvíjate aj kreativitu, fotografickú pamäť, nejaký vnútorný pocit, atď, atď.  (Mám na mysli, aha, tu už som bol....)


Ono, problémy na Linuxe väčšinou nie sú, že kuknem a vidím. Teda tie vážne. Iste, keď má /usr/ 98 percent využitia a neviete spraviť update, odpoveď je jednoduchá. Do /usr/ sa ukladá nainštalovaný software. Ale skúste si, čo vám vyhodi, keď hodíte do google full /usr/.


Googlenie má ešte aj inú výhodu. Uvidíte, že nie ste sami. Mnoho ľudí pred vami boli v podobnej situácii ako ste momentálne. Každý nejako začínal a tak šiel. Je to škola hľadania skúsenosti. 


Ono, od toho je človek administrátor, aby riešil problém. Preto musí neustále niečo hľadať, spoliehať sa na intuíciu a hlavne googliť. Snáď sa nechcete všetky príkazy a prepínače učiť. To nehovorím o IP adresách. (Keď sa to všetko našrotíte, čo bude potom? routovacie tabuľky)


Žijeme našťastie v dobe, keď sa mení vývoj učenia. Už to nie je dávno o tom, že sa nauč naspamäť Hájnikovú ženu, lebo je napísaná tak jednoducho. (Nie je.)) Ale naučte sa postupy, píšte si vlastné poznámky a, keď niečo neviete, skúste internet. 


Pre lásku Božiu Kristovu, vysvetlí mi niekto konečne, čo je také ťažké na googlení? V tejto dobe? Nemusíte používať žiadne selektívne jazyky a iné veci? Stačí napísať what is lvremove a ono vám to niečo vypľuje.-a potom sa začnete učiť, čoho je to súčasťou a podobne


5. Samozvaný senior alebo najväčšie zlo celej organizácie


Úprimne, toto sú najhorší ľudia v celej firme. Sú vo firme dlho a stále robia to isté. "Veď ja len pustím skripty, čo je na tom?" A keď nevie, budí celú firmu, lebo on nevie, čo je v skripte command not found. 


Samovzvaný senior je to najhoršie, čo stretáva reálne skúsenejších kolegov. Samozvaný senior je hlúpy, debilný, nič nevie, nič robiť nechce, na googlenie nemá čas alebo môže je***. Keď za ním prídete s komplexným problémom, nahučí na vás, že nemá čas a podobne. 


Títo ľudia vedia, že sú hlúpi a, že ich nikto nemá rád. Nie sú schopní nikam zatelefonovať, prakticky si ani prístupy poriešiť. Treba im vysvetľovať, ako s zálohovať počítať, čo robiť, keď im doma nejde internet a rozchodiť vlastnú wifi. LEBO ONI NIE sú CISCO odborníci. (Len tak mimochodom, kto z vás má doma Cisco router?)  - schválne si vyhľadájte a preštudujte, čo robí príkaz clustat v RHEL clusteri. Plus to, či by ste to skutočne robili celú noc.


Najhoršie na nich ani nie je to, že sú debilní, hlúpi a agresívni. Problém je ten, že mnoho snaživých juniorov môžu odradiť. "Pretože ty nikdy nebudeš ako ja. Ja viem spraviť 3 selekty v assembleri alebo, už si otáčal celý Cluster? Ja som minule celú noc strávil nad príkazom clustat!" - inak, toto fakt existuje, myslím takí ľudia. 


Plus ešte, čo je na nich strašné, je ich vychváľovanie sa platom. "Keď ja zarábam také peniaze a ty také nikdy nedostaneš." Potom ich uvidíte ako kradnú maslo v samoobsluhe alebo obväzy z lekárničky. 


(O LVM a ďalších technických veciach nabudúce.)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára